INTEGRATOR SISTEME SI INSTALATII CU EFICIENTA ENERGETICA RIDICATA

Biogaz

-

schema productie de caldura si energie intr-o centrala in cogenerare pe biogaz

Biogaz

Ce este biogazul?
Biogazul reprezinta acea substanta gazoasa rezultata in urma procesului de digestie anaeroba a diferitelor resturi organice, fara ajutorul oxigenului, intr-un recipient numit "fermentator". Acest gaz rezultat are in componenta in proportie de 45-70% metan. Centralele in cogenerare care folosesc biogazul pentru producerea de energie evita eliberarea de emisii in atmosfera, fapt care nu poate fi realizat prin arderea combustibililor fosili.

Materii prime utilizate in producerea biogazului
Materia prima poate fi: gunoi de grajd, namol de epurare, deseuri vegetale, deseuri menajere, deseuri biodegradabile, culturi energetice si orice alte produse biodegradabile. Sistemele care produc biogaz folosesc bacterii pentru a descompune materia organica umeda (gunoi de animale, ape uzate sau deseuri alimentare), uneori materia organica folosita la producerea biogazului fiind special cultivata in acest scop.

Resursele de materii prime pot proveni din urmatoarele industrii:

  • industria zootehnica
  • agricultura
  • industria alimentara (industria laptelui, carnii, pestelui, fabrici de zahar, fabrici de drojdie, industria bauturilor alcoolice, industria uleiurilor vegetale, industria conservelor de legume si fructe, etc.)

Cea mai mare cantitate de materie organica biodegradabila se gaseste in gunoiul de pasari (65%), gunoiul de la porcine (50%) si numai intre 25-40% in gunoiul de vite, deoarece materia este deja descompusa partial in stomacul rumegatoarelor.

Utilizari ale biogazului
Biogazul este utilizat pentru:

  • productia de caldura – cu ajutorul unor generatoare simple de caldura pe gaz (arzatoare)
  • cogenerarea de electricitate si caldura – producerea simultana de electricitate si caldura cu ajutorul unor instalatii complexe: microturbine si motoare endotermice alternative

O instalatie rezidentiala de dimensiuni mici este suficienta pentru a alimenta cu electricitate o locuinta si pentru a asigura intreaga cantitate de apa calda menajera, iar daca locuiti intr-o zona rurala, resursele de materie prima sunt in cantitati semnificative.

Instalatii care produc si utilizeaza biogazul
Instalatiile care produc biogaz pot folosi o substanta unica sau un amestec de deseuri care pot fi descompuse de bacterii. Fiind un produs 100% regenerabil, poate inlocui cu succes energia conventionala, protejand in acelasi timp si mediul inconjurator.

Biogazul produs va contine intre 45-85% metan, intre 15-45% dioxid de carbon si cantitati mici de hidrogen sulfurat, amoniac si azot.

Poate fi folosit in toate aplicatiile care folosesc ca si combustibil gazele naturale. Valoarea energetica a biogazului variaza intre 4,5 si 8,5 kWh/mc, in functie de cantitatile de metan, dioxid de carbon si alte gaze prezente.

Biogazul poate fi folosit in diferite aplicatii, pentru incalzirea ambientului, a apei, in procesele de uscare a diferitelor materii, iar folosit direct in turbine sau in celule de combustibil poate produce electricitate.

Astfel, instalatiile pe baza de biogaz se pot utiliza atat ca solutie rezidentiala, cat si in ferme de vaci de lapte, crescatorii de pui si de porci, unde materia prima este suficienta si constanta.


Normative in domeniu
Conform Legislatiei Europene, obiectivul stabilit pentru anul 2030 este ca 40% din deseurile municipale sa fie arse in centrale de cogenerare, ceea ce presupune un management al deseurilor extrem de performant.

Noile Normative Europene obliga proprietarii de ferme de animale sa isi gestioneze deseurile, astfel incat sa nu afecteze mediul, motiv pentru care tot mai multi fermieri opteaza pentru aceasta solutie pentru a rezolva in mod eficient problema gunoiului de grajd.

Mai mult decat atat, Romania are obligatia de a inchide majoritatea actualelor gropi de gunoi, care nu corespund cerintelor comunitare de protectie a mediului, in caz contrar tara noastra riscand amenzi consistente de ordin financiar.

CYCLON ofera consultanta, intocmire studii de fezabilitate, proiecte tehnice, coordonare proiect, montaj si punere in functiune pentru instalatii de producere si utilizare a biogazului.

SOLICITA OFERTA

Web Analytics