INTEGRATOR SISTEME SI INSTALATII CU EFICIENTA ENERGETICA RIDICATA

Boilerul intr-un sistem solar cu tuburi vidate

articol de ing Nicu Lefter
serviciul comercial CYCLON TECH SRL

Sistemele solare cu tuburi vidate sunt sisteme folosite pentru prepararea apei calde menajere si pentru un aport la incalzire daca este cazul.
 
In general sunt alcatuite din: panoul solar, pompa de recirculare, vasul de expansiune, controlerul sau automatizarea si boilerul.

Panourile solare au tuburi vidate ce absorb energia solara convertind-o in caldura , pentru a fi folosita la incalzirea apei.
Pompa de recirculare transporta agentul termic prin circuitul de incalzire.
Vasul de expansiune este folosit pentru a prelua surplusul de presiune din circuit.
Controlerul este  folosit pentru reglarea instalatiei solare si actioneaza pe baza diferentelor de temperatura setate (programate). El comanda functionarea boilerului solar si a pompei din circuitul solar. Informatiile pe care controlerul se bazeaza sunt furmnizate de doi sau trei senzori plasati pe panoul solar si pe boiler.

Acumularea apei calda menajere se face in boiler.

Boilerele cu o serpentina sunt boilere destinate preparării apei calde menajere cu ajutorul agentului termic furnizat de sistemul solar. Schimbatorul de caldura este o serpentina
 Un boiler solar este conceput astfel incat sa poata inmagazina atata energie, incat una pana la doua zile , sa nu fie nevoie de radiatia solara sau de pornirea sistemului de reincalzire pentru a avea apa calda  pentru consum. De aceea, este necesar ca la o casa pentru o familie de 4 persoane sa se monteze un boiler de cel putin 200 de litri.
    
Boilerele cu doua serpentine se utilizeaza atunci cand pe langa sistemul solar se foloseste in paralel si un sistem de incalzire (centrala termica) pentru a suplini aportul de caldura.
Boilerele care sunt cele mai recomandate pentru folosirea la un sistem solar sunt acelea care sunt dotate si cu o rezistenta prin intermediul careia se poate incalzi sau mentine temperatura apei stocate atunci cand din diferite cauze sistemul solar nu o poate face.
Ambele variante de boiler se instaleaza intr-un circuit inchis cu panoul solar. Practic avem doua circuite ale apei: unul intre panou si boiler care este un circuit inchis si altul intre boiler si consumatori.
Boilerele prezinta marele avantaj de a incalzi apa cu un minim de resurse si de a o mentine calda mult timp.
    
Boilerele tank in tank sunt cele mai noi tipuri de boilere cu acumulare, adica au un sistem alcatuit dintr-un balon intern din otel inoxidabil in care apa este incalzita. Suprafata de schimb termic este mai mare, drept urmare pot incalzi aceeasi cantitate de apa intr-un timp mai scurt. Temperatura apei este uniforma in tot rezervorul iar datorita contractiilor mici cauzate de variatiile de presiune este impiedicata depunerea calcarului.Sunt boilerele cele mai recomandate pentru folosirea in cadrul unui sistem solar cu tuburi vidate dar deoarece pretul lor este foarte mare numarul de asemenea boilere montate este destul de mic. 
     
Web Analytics