INTEGRATOR SISTEME SI INSTALATII CU EFICIENTA ENERGETICA RIDICATA

Energia care nu costa

 

Articol de Mihai VINTILA

Scumpirile repetate ale gazului, cresterea pretului lemnelor fac tot mai multi oameni sa se indrepte spre energii alternative.
Energia solara a inceput sa fie din ce in ce mai prezenta in Romania. Avand un grad de insorire mediu, tara noastra este bine pozitionata in folosirea unei astfel de energii. Avem o medie de 210 zile insorite pe an. Aceste zile pot produce energie pentru noi sau ne pot scuti de cheltuieli pentru energie.
Un sistem solar care produce apa calda poate costa intre 1500-2500 de euro / familie de 4 persoane. Investitia chiar daca este dubla fata de o centrala termica isi merita toti banii. Plus ca un astfel de sistem are o viata de 10-15 ani fata de o centrala termica care in general trebuie schimbata la cinci ani.
Exista sisteme care produc energie electrica pentru o familie. Pretul este inca mare dar tot mai multi din zone izolate, de conditie medie , apeleaza la o astfel de solutie. Preturile se invart undeva intre 5000 -9000 de euro. Daca tinem cont ca uneori trebuie sa platesti conectarea si aducerea pana la casa izolata in cazul conectarii la reteaua electrica clasica , s-ar putea ca pretul panourilor fotovoltaice sa fie mai ieftin.
Sistemele care folosesc energia eoliana sunt si ele in mare voga. Inca prohibitive ca pret dar de un mare potential. Deja ferme si societati si-au montat astfel de sisteme. Mai mult au aparut si investitori privati care produc in Romania unele modele bazate pe inventii proprii. Importurile sunt cele care domina insa piata. Prima

Web Analytics