INTEGRATOR SISTEME SI INSTALATII CU EFICIENTA ENERGETICA RIDICATA

Normele Legii Energiei Regenerabile

Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice normele de aplicare a Legii 220/2008 privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile, norme asteptate cu mare interes de investitori. Normele au fost elaborate cu mare intarziere, in conditiile in care Legea 220 a fost aprobata in toamna lui 2008, fapt care a creat incertitudini in randul potentialilor producatori de energie regenerabila.

Prevederile Legii privind promovarea Energiei Regenerabile

In vara anului trecut, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020. Procentul asumat de Romania este de 24%, in timp ce tinta europeana se situeaza la 20%.

Legea prevede ca producatorii de Energie Regenerabila sa primeasca Certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Potrivit noii Legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de Certificate verzi in felul urmator:

- Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate
- Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana
- Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala
- Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara

Conform legii, furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.

sursa : NaturEnergy.ro

Web Analytics