
Pompe de caldura
Pompele de caldura se impart in:
- Pompe de caldura aer-apa
- Pompe de caldura sol-apa (apa-apa)
Pompe de caldura aer-apa
Cu ajutorul Pompei de caldura aer-apa se transfera energie termica unui Puffer(stocator energie). Aerul exterior este aspirat printr-o gura de aspirare si este racit in pompa de caldura. Caldura aspirata astfel din aer este utilizata pentru incalzirea spatiilor de locuit si/sau pentru prepararea apei calde menajere. In cazul acestui tip de pompe sursa rece este aerul, iar agentul termic este apa.
In aplicatii din domeniul climatizarii, o pompa de caldura este un dispozitiv de vaporizare-condensare cu o supapa dublu-sens si schimbatoare de caldura optimizate, pentru a exista posibilitatea ca sensul fluxului de caldura sa poata fi inversat (frig-cald).
In aplicatiile de instalatii sanitare, o pompa de caldura poate fi folosita si pentru incalzirea sau preincalzirea apei din piscine sau incalzitoare de apa menajera. In plus, pompele de caldura aer-apa pot forma impreuna cu panourile solare un sistem extrem de eficient de producere a apei calde menajere (si aport la instalatia de incalzire), iar combinate cu sisteme de aerisire si ventilatie pot reimprospata si raci aerul din anumite incaperi, concomitent cu producerea apei calde menajere.
Principalele beneficii ale montarii unei astfel de instalatii sunt costurile reduse la energia electrica si un nivel redus al emisiilor din atmosfera.
Pompe de caldura sol-apa (apa-apa)
Pompele de caldura sol-apa au ca si sursa rece solul, iar agentul termic este reprezentat tot de apa, impreuna cu pompele aer-apa fiind printre cele mai vandute tipuri de pompe de caldura din Europa. Cele aer-apa au avantajul ca se monteaza extrem de usor, nefiind necesare lucrari speciale de amenajare, cum ar fi sapaturi sau foraje.