INTEGRATOR SISTEME SI INSTALATII CU EFICIENTA ENERGETICA RIDICATA

Sistemele Fotovoltaice de acoperis – viitorul energetic al cladirilor comerciale, industriale si rezidentiale

Depozit industrial cu acoperis solarDupa ce in ultimii ani piata Energiei fotovoltaice a fost dominata de Proiecte de mari dimensiuni, dezvoltandu-se ferme fotovoltaice insumand capacitate de zeci de MW, in prezent atentia producatorilor de echipament solar si a dezvoltatorilor de proiecte se indreapta catre sectoarele comercial, industrial si rezidential, incercandu-se diminuarea dependentei acestor consumatori de reteaua nationala de electricitate.

Astfel, desi investitia initiala este considerata de multi drept una destul de costisitoare, aceasta are avantajul ca se amortizeaza intr-un timp relativ scurt, in functie de consumul de electricitate al imobilului si de destinatia sa comerciala. Mai mult decat atat, pretul panourilor fotovoltaice a scazut constant in ultimii ani, in special datorita costurilor de productie diminuate si al tehnicilor folosite, mult imbunatatite.

Tara noastra se bucura de un nivel excelent al radiatiei solare, astfel ca sistemele fotovoltaice instalate pe acoperisurile locuintelor, spatiilor comerciale si halelor industriale din Romania pot functiona la performante maxime. In plus, producatorii ofera garantii prelungite la echipamentul solar, astfel ca performanta panourilor fotovoltaice poate fi garantata pana la 20 de ani.

Un sistem fotovoltaic rezidential se dimensioneaza in functie de consumul energetic al cladirii pe acoperisul caruia este montat. Astfel, in raport cu echipamentele electronice din locatia vizata se calculeaza necesarul de electricitate in 24 de ore, insa daca acest consum variaza sau nivelul de insolatie nu este unul constant (radiatia soarelui este mai puternica vara decat iarna si dureaza mai mult, deoarece ziua este mai scurta decat noaptea) sistemul fotovoltaic este suplimentat cu baterii de stocare, care inmagazineaza electricitate produsa de panouri si nefolosita in timpul zilei, pentru a fi utilizata in situatii speciale, cand sunt pene de curent, sau pe timpul noptii, cand panourile solare nu mai produc electricitate.

De-a lungul timpului, s-a stabilit ca regula de montaj al sistemelor fotovoltaice de acoperis latitudinea la care se afla locuinta vizata. In cazul Romaniei, panourile solare, atat cele solare-termice, cat si cele fotovoltaice, se monteaza la un unghi de inclinare de 45˚, prin prisma faptului ca Romania este traversata de paralela de 45˚ latitudine Nordica.

Un alt avantaj al panourilor fotovoltaice este ca acestea se pot monta pe orice tip de acoperis rezidential, comercial sau industrial, cu singura conditie ca acesta sa fie suficient de rezistent pentru a sustine greutatea panourilor si a suportilor de fixare.

In prezent, din ce in ce mai multi proprietari de fabrici din strainatate apeleaza la astfel de investitii pentru a-si eficientiza consumul de energie si pentru a-si diminua cheltuielile de productie, dar si pentru a proteja mediul inconjurator de emisiile de carbon. Este stiut faptul ca giganti din industria auto precum BMW, VW sau SEAT si-au imbunatatit spatiile de productie cu sisteme fotovoltaice de acoperis, dar si alte domenii din zona comerciala si industriala cunosc acest avant al instalarii de panouri fotovoltaice pe acoperis.

In concluzie, dupa ce sectorul energiei fotovoltaice s-a dezvoltat spectaculos datorita proiectelor de mari dimensiuni, in prezent atentia dezvoltatorilor este indreptata catre instalatiile cu o capacitate de pana la 1 MW, specifice cladirilor industriale si comerciale. In plus, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) intentioneaza sa propuna autoritatilor guvernamentale un program de sprijin pentru persoanele juridice care vor sa isi monteze pe acoperisurile spatiilor comerciale sau halelor industriale si depozitelor instalatii de producere a energiei electrice cu ajutorul radiatiei solare.

Sursa: Naturenergy

Web Analytics