INTEGRATOR SISTEME SI INSTALATII CU EFICIENTA ENERGETICA RIDICATA

Ulei diatermic

-

Ulei diatermic Agip

Ulei diatermic

Uleiul diatermic este utilizat pentru umplerea instalatiilor de transfer de caldura, caracterizat printr-o stabilitate la oxidare si o rezistenta la descompunere termica deosebite. Aceste particularitati  sunt conferite de natura uleiului de baza  parafinic, utilizat la fabricarea uleiului diatermic, atent selectionat si inalt rafinat, cu proprietati bune de dezemulsionare si de degajare a aerului, asigurand astfel functionarea optima a instalatiei de transfer termic, prin preintampinarea formarii de vapori si bule de aer in punctele fierbinti ale instalatiei.

Calitatea deosebita a uleiului diatermic asigura o rezistenta ridicata la degradarea termica datorata utilizarii uleiului la temperaturi inalte, prevenind astfel formarea de depuneri carbonoase si slam.
Uleiul diatermic trebuie sa ofere un numar de caracteristici speciale, care sa îl distinga de uleiurile utilizate în aplicatii obisnuite. Trebuie sa aiba un punct de aprindere ridicat, stabilitate termica buna, rezistenta la oxidare, punct de distilare initial înalt, bune caracteristici de transfer termic si performante bune la frig.
Instalatia diatermica ar trebui folosita cu uleiuri cu baza parafina sau diesel cu o vâscozitate de 2 – 4°E la 50°C, gama îngusta de temperaturi de distilare si procesare foarte atenta.

Actualmente, în majoritatea aplicatiilor sunt folosite doua tipuri de uleiuri:
  • Un ulei cu vâscozitatea de circa 3°E (20cSt) la 50°C în cea mai mare parte parafinic si utilizat mai ales în instalatii industriale;
  • Un ulei mai fluid, cu o vascozitate de circa 2°E (10cSt) la 50°C, în general cu baza diesel si folosit în unitati industriale ce necesita caracteristici de performanta speciale la temperaturi joase sau în aplicatii în care se prefera stabilitatea deosebita.
Uleiuri mai vâscoase (6-8°E si peste) sunt de asemenea disponibile, fiind înca produse pentru aplicatii specifice: utilizarea lor se afla în declin insa, în favoarea celorlalte doua tipuri de uleiuri descrise mai sus.

Uleiurile diatermice trebuie sa fie deosebit de rezistente la cracare si prin aceasta sa asigure o stabilitate termica ridicata. Mai mult, ele trebuie sa fie de asemenea foarte rezistente la îmbatrânire.
Un ulei de calitate poate fi folosit un timp îndelungat (peste 3 ani) cu conditia ca instalatia în care este utilizat sa fie proiectata si construita corect si umpluta si operata în conformitate cu cerintele producatorului. La pornirea unei instalatii noi sau la repornirea unei instalatii dupa revizie, ca si in cazul functionarii neconforme la temperatura de regim din cauza prezentei umiditatii in ulei, instalatia va fi setata sa functioneze un timp la o temperatura de circa 100°C, pentru eliminarea apei si umezelii, dupa care se ridica temperatura la valoarea de operare.
Durata de viata normala a uleiului diatermic într-o instalatie corect proiectata este de 12.000-16.000 ore de functionare. La fiecare sase luni ar trebui prelevate mostre de ulei pentru testare. Uleiul ar trebui înlocuit atunci când se afla pe punctul de a se deteriora si starea sa nu mai permite regenerarea.

Utilizari ale uleiului diatermic

Uleiul diatermic poate fi folosit in instalatii de tip "deschis" sau "inchis":
  • temperatura maxima la iesirea din incalzitor:   315°C
  • temperatura maxima la peretele incalzitorului: 350°C

CYCLON comercializeaza Uleiul diatermic tip Agip Alaria.

SOLICITA-OFERTA

Web Analytics